14 recepata sa Hilandara koji će oduševiti sve za stalom za Badnji dan: Ovako monasi vekovima spremaju ukusnu ribu
Riba, Foto: Filippo Carlot / imago stock&people / Profimedia

ideje za večeru

14 recepata sa Hilandara koji će oduševiti sve za stalom za Badnji dan: Ovako monasi vekovima spremaju ukusnu ribu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 6. januara proslavljaju Badnji dan. Kako je reč o poslednjem danu velikog božićnog posta, tradicija nalaže da se spremi posebna posna večera na kojoj uglavnom dominira riba

Objavljeno:

Večera za Badnji dan je posna, a zvezda trpeze je riba. Monasi sa Hilandara priremaju je na sledeće načine:

Oslić u marinatu

Potrebno je: 1 kg oslića, manja glavica belog luka, 3 lovorova lista, so, sirće, 5 glavica crnog luka, nekoliko zrna bibera, malo brašna, ulje.

Priprema:

Ribu iseći na komade širine 2 prsta, posoliti, pobiberiti, uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju. U činiju za služenje ređati red ispržene ribe, red luka isečenog na rebarca i preliti margarinom. Za marinat skuvati razblaženo sirće sa lorberom i biberom u zrnu, ohladiti, dodati iseckani beli luk.

Ribu ohladiti i poslužiti tek kroz par sati.

Šaran pečen u rerni

Potrebno je: šaran od 1 kg, 3 čena belog luka, glavica crnog luka, kašika brašna, aleva paprika, so.

Priprema:

Šarana očistiti spolja i iznutra, zaseći ga poprečno i posoliti. Špikovati šarana (u nareze stavljati parčiće belog luka). U đuveč sipati ulje, staviti narezanu glavicu crnog luka, pa preko staviti šarana. U tanjiru umutiti kašiku brašna, kašičicu aleve paprike sa malo zejtina, preliti time šarana i peći u zagrejanoj rerni.

Riba punjena pečurkama

Potrebno je: 500 g šampinjona, 2 veće ribe, 2 glavice crnog luka, 2 limuna, 1 dl ulja, vegeta, biber, so.

Priprema:

Ribe očistiti spolja i iznutra, dobro oprati, zarezati ih na nekoliko mesta preko leđa, posoliti i posuti ih malo vegetom.

Propržiti na malo ulja sitno iseckani crni luk. Pečurke oprati i seckati na listiće. Ako su pečurke iz konzerve, ocediti ih i isprati od kiselina, pa iseckati. Iseckane pečurke staviti u luk da se proprže, dodati vegete, bibera i soli po ukusu.

Posna hrana
Posna hranafoto: RINA

Ovim filom napuniti ribe, a ostatak staviti oko riba u nauljeni sud u kome će se peći. Nauljene ribe zatvoriti čačkalicom i peći u zagrejanoj rerni. Pečene ribe izvaditi iz rerne, preliti sokom od limuna, a u zareze na leđima staviti kolutiće limuna. Služiti sa krompir salatom.

Pijani šaran

Potrebno je: šaran od 2 kg, belo vino, peršunov list, beli luk, so.

Priprema:

Očistiti šarana spolja i iznutra, dobro oprati hladnom vodom. Zasecati šarana po širini plitkim rezovima u koje se utrljaju so i seckani beli luk. Dobro podmazati đuveč, spustiti šarana, preliti ga mešavinom ulja i belog vina.

Peče se na umerenoj temperaturi u rerni uz povremeno prelivanje sokomu kome se šaran peče. Pred kraj pečenja, šarana posuti sitno naseckanim peršunom.

Pastrmka sa povrćem

Potrebno je: 1 kg sitnije pastrmke, 300 g crnog luka, 2 sveže paprike, 4 čena belog luka, 500 g paradajza, so, biber, peršunov i celerov list, belo vino, ulje.

Priprema:

Očistiti i oprati pastrmke. Luk iseći na rebarca i propržiti na ulju. U zemljani sud izručiti prženi luk, preko luka naseckati papriku, oljušten paradajz i beli luk. Posoliti, pobiberiti i staviti peršunov i celerov iseckani list. Preko povrća poređati pastrmke, preliti čašom ulja i belog vina.

Poklopiti folijom ili poklopcem i kuvati na tihoj vatri oko sat vremena.

Služiti toplo uz bareni krompir.

Đuveč sa ribom

Potrebno je: 1 kg ribe, 200 g pirinča, 300 g ulja, 1 kg crnog luka, aleva paprika, vegeta, biber, so.

Priprema:

Ispržiti sitno iseckan crni luk na ulju. Oprati pirinač i dodati luku. Malo propržiti, pa dodati vegetu, biber i alevu papriku. Posoliti po ukusu. Sipati masu u đuveč. Ribu očistiti, oprati i iseći na komade i poređati ribu po pirinču, malo je pritisnuti da bude ravna sa masom. Peći u rerni.

Šaran na belom luku

Potrebno je: 1-2 kg šarana, glavica belog luka, celerov i peršunov list, biber, 1,5 dl ulja, kašika limunovog soka, šolja tople vode, so.

Priprema:

Ribu očistiti spolja i iznutra, zaseći je poprečno dubokim gustim rezovima. Pomešati: iseckani beli luk, kašičicu celera, vezu seckanog peršunovog lista, biber, so, ulje i kašiku limunovog soka, pa staviti malo te smese u utrobu ribe, a ostatkom preliti.

Šaran
Šaranfoto: Tamara Trajković

Šarana stavitiu tepsiju na čijem dnu je rešetka. Peći na srednjoj vatri. Nakon pet minuta pečenja, šarana preliti sa malo tople vode. Peći još pola satauz stalno prelivanje sokom.

Marinirana riba

Potrebno je: 1 kg skuše, sardele, tune ili druge ribe, očišćene i oprane, 5 češnjeva belog luka, 5 kašika ulja, 2 glavice crnog luka, kašičica peršunovog lista, 2 dl vode, 1/2 dl vinskog sirćeta.

Priprema:

Ulje zagrejati i ribu propržiti sa obe strane da bude rumena. Ribe izvaditi, pa u ulju propržiti crni luk isečen na rebarca, dodati iseckani beli luk, peršun, biber, lovorov list, vodu i sirće i kuvati oko 10 minuta.

U dužu posudu složiti ribu i preliti je ohlađenim umakom. Riba treba da odstoji u umaku najmanje 10 sati, pa je posle služiti.

Pastrmka u vinu

Potrebno je: 4 pastrmke po 250-300 g, 1 dl ulja, kašika brašna, 1 limun, 1 list lorbera, belo vino i so.

Priprema:

Pastrmke očistiti i oprati, posoliti i staviti u sud i naliti vinom da ogreznu. Odvojeno izmešati ulje i brašno, izručiti u vatrostalni sud, staviti list lorbera, složiti ribu preliti uljem i ispeći u zagrejanoj rerni. Pečene ribe ukrasiti kriškama limuna.

Riblji paprikaš

Potrebno je: 800 g ribe, 2 glavice crnog luka, pola litre vode, 3 kašike margarina, kašika aleve paprike, 2 dl kisele pavlake, sok od limuna.

Priprema:

Očišćenu i opranu ribu iseći na komade i svaki komad posoliti, nakapati limunovim sokom, uvaljati u brašno i na zagrejanom margarinu brzo peći. Pečenu ribu složiti na tanjir i ostaviti na toplo mesto da se ne ohladi. Na preostaloj masti ispržiti iseckani sitno crni luk, dodati alevu papriku, malo vode i na kraju kiselu pavlaku. Na kraju sve začiniti limunovim sokom, ostaviti da se prokuva, pa se u ovaj sok slože pečeni komadi ribe i još oko 5 minuta prokuvaju.

Pržene pastrmke

Potrebno je: 5 srednjih pastrmki, 6 kašika brašna, 3 kašike margarina ili ulja, 1 limun, peršun.

Priprema:

Očišćene ribe posoliti spolja i iznutra, uvaljati ih u brašno, pržiti sa obe strane na ugrejanom ulju, ali paziti da ostanu svetle. Pržene ribe preliti uljem, ukrasiti peršunovim lišćem i kolutovima limuna.

Tunjevina sa paradajzom

Potrebno je: 1 kg tunjevine, očišćene i izrezane, 2 kg paradajza bez semena isečenog na komade, 2 velike glavice crnog luka sitno isečenog, 3 čena belog luka sitno iseckanog, 1,5 dl ulja, soli i bibera po potrebi, malo šećera, veza peršunovog lista sitno iseckanog.

Priprema:

Ribu dobro posoliti i ostaviti da odstoji. Na dno posude staviti pola izrezanog paradajza, preko toga deo tunjevine, luka, peršuna i bibera. Tako ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Ovako složenu ribu zaliti uljem i kuvati na laganoj vatri sat i po, dok ulje ne ispliva na površinu.

Ribe na žaru

Potrebno je: 1 kg ribe (4 po 250 g), 2 dl ulja, so, peršunov list i beli luk sitno iseckan.

Opranu i očišćenu ribu ocediti, posoliti i staviti na roštilj. Za vreme pečenja premazivati uljem sa obe strane. Kada su pečene, stavite ih na zagrejai tanjir, posuti iseckanim belim lukom i peršunovim lišćem i još malo svežim uljem, po želji. Riba sa žara se jede odmah, jer stajanjem gubi ukus i izgled.

Riba u sosu

Potrebno je: 1 kg očišćene i isečene ribe, 1,5 dl ulja, šolja soka od paradajza, šolja belog vina, peršun.

Priprema:

Smešati ulje, paradajz i belo vino, te zagrejati da proključa. Spustiti komade ribe i kuvati na laganoj vatri. Kad je riba prokuvana, posuti je iseckanim peršunom i služiti uz bareni krompir.

Bonus video:

02:26

Počeo je Božićni post: Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?

Espreso/BlicŽena/M.L.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.